06 december 2007

Vejledning på skype

Nu har vi de første studiegrupper fået fælles vejledning via skype. Nogle har valgt at sidde hjemme og dermed fysisk adskilte, og vi har indbudt hver enkelt til telefonmødet / vejledningen. Andre har valgt at samles fysisk i studiegruppen og lade én af gruppens medlemmer være kontaktpersonen, som vi så har kaldt op via skype. Når de studerende har valgt den sidstenævnte løsning, har de brugt de højtaler og den indbyggede mikronfon som deres bærebare er "født med" og det har fungeret upåklageligt. De studerende havde desuden en (to?) ekstra computer tændt, hvorpå de fandt materiale m.v.

Et skærmdump af min skype med gruppen Koochiii

For mig som vejleder har skypevejledningen været som at sidde midt mellem de studerende. Nogle vil sikkert mene, at jeg så lige så godt kunne mødes med de studerende fysisk. Men jeg synes faktisk fordelen har været, at vi alle har kunnet sidde med hver sin computer, finde og tale om det materiale, som danner grundlaget for hele arbejdet med portfolio. Til sammenligning tænker jeg på den store studiegruppe, som jeg mødte ansigt til ansigt i går, hvor jeg sad for enden af et langt bord og hver enkelt studerende sad med sin bærbare og forsøgte at følge med. Det føltes knapt så personligt som skypevejledningen :-))

25 november 2007

Vejledning portfolio

Nu varer det ikke længere før de første vejledninger skal finde sted. Om vejledningen har vi skrevet i studiehåndbogen at:

"Studiegruppernes valg af de valgfrie indholdstemaer til portfolioen udvælges i samråd med underviserne i de enkelte fag og meddeles evaluator senest en uge før den første vejledning, som finder sted i december."

Det har ikke været let at nå så langt. I første omgang har vi haft meget svært ved at få en tilbagemelding fra fagene og desuden har de studerende ikke forstået / glemt / eller...? Hvad Skole-IT egentligt gik ud på. Vores rykkere både medblik på etablering af lukkede værksteder til studiegrupperne og deadline for valg af temaer til portfolioen er kommet bag på dem.

Vi afholdt derfor et møde 1. nov.07, hvor vi igen kort skitserede rammerne og de forskellige deadlines som løber over hele året, som bla. har udmøntet sig i etablering af et ikt-værksted, hvor de studerende fysisk kan møde op til support (ikke teknisk support).

Selve vejledningen er delt op i tre dele:
• Orientering om udformning af en portfolio, dvs. indhold og form. Den foregår på de enkelte stamhold først i studieåret, og suppleres af vejledning i konferencen på Blackboard / Skole-it.
• Vejledning med udgangspunkt i studiegruppens valg af temaer og deres valg af indhold til de enkelte temaer. Finder sted online i december i de enkelte studiegrupper på Skype og suppleres af vejledning i konferencen på Blackboard / Skole-it.
• Afleveringsforløb og evt. vejledning i forbindelse med godkendelse af studiegruppens digitale portfolio aftales med evaluator via Blackboard.

Det er så punkt to vi står umiddelbart overfor - desværre har vi stadig nogle studiegrupper som har meget vanskeligt ved at komme på banen. Men vi heldigvis også nogle grupper, der skjøter afsted. Derfor bliver det også meget spændende at se, hvordan vejledningerne kommer til at forløbe, det er jo ikke sikkert, at dem der tilsyneladende ikke er kommet i gang, er de der har sværest ved at forholde sig til arbejdet med ikt.

15 oktober 2007

Etablering af studiegrupperne

Det var ikke etableringen af studiegrupperne, der kom til at trække tænder ud. Holdlærerne havde studiegrupperne på plads allerede efter nogle få dage. Derefter skulle de studerende melde sig ind i forummet Tjek Ind i Skole-IT og fortælle, hvad gruppen hed og hvem gruppen bestod af. Hvorefter vi ville oprette et lukket arbejdsrum til dem i Blackboard. Enten druknende Skole-IT i alt andet, der også skulle gøres eller også...?

I første omgang hørte vi kun fra ca. halvdelen af alle studiegrupperne og vi mangler stadig nogle, på trods af mange henvendelse i diverse foraer. Og derefter begyndte et sandt vivar af flytninger, nogle gik ud, andre skifte gruppe og atter andre delte sig i to. Vi har sikkert ikke hørt det sidste endnu, men når vi skal have den første portefoliovejledning vil vi spørge de studerende om deres grupper fungere og alle stadig er i gruppen.

04 september 2007

Kommende studieår 2007/8

Skole-it for lærerstuderende kommer til at undergå noget af en forandring. I det kommende studieår skal kurset ikke længere være et tilbud til de studerende på 2. årg., men en del af det obligatoriske studie / pensum på 1. årg. Det vil sige, at alle lærestuderende skal udforme og aflevere en digital portfolio med henblik på en evaluering, der ved godkendelse udløser et Pædagogisk it-kørekort.

Det kræver selvfølgelig, at studiehåndbogen ændres, Skole-IT har i forhold til tidligere år fået et selvstændigt afsnit i studiehåndbogen. Jeg har tidligere beskrevet, hvordan vi tilrettelagde kurset, da det stadig kun var udbudt som et valgfrit kursus.

Som det fremgår af studiehåndbogen vil kurset Skole-IT være stærkt afhængig af fagenes arbejde med ikt: "Kernen i arbejdet med Skole-it for lærerstuderende er de enkelte fags integration af ikt, jf. § 16 i bekendtgørelsen og fagbeskrivelserne." På et lærerrådsmøde i foråret 2007, vedtog vi, at der i §16 bl.a. skulle stå følgende om fagenes ikt integration:

"Uddannelsen er tilrettelagt således, at den studerende har mulighed for at tilegne sig:
• teoretiske og praktiske forudsætninger for at forholde sig til inddragelsen af ikt i de enkelte fag
• fagfaglige ikt-kompentencer og -færdigheder og evne til at forholde sig til disse.

Aktiviteterne konkretiseres i de enkelte fagbeskrivelser og vil ske som et samspil mellem undervisning i, med, om og gennem ikt således, at mulighederne for at anvende ikt som et bidrag til at udvikle det enkelte fags emner, begreber og metoder bliver en integreret del af faget."

Det er derfor nødvendigt, at fagene indbyrdes koordinerer, hvordan de integrerer ikt, så vi ikke står i den situation, at alle arbejder med det / de samme ting, fx. billeder eller video, og alle temaer ligger jomfruligt uberørte :-)
Vi har forsøgt at tage højde for det ved at skrive i studiehåndbogen, at det enkelte holds faglærere har ansvaret for i teamet at udvælge mindst 4 områder blandt de valgfrie temaer i Skole-IT. Det er så indenfor de temaer, at de studerende vil kunne forvente, at de kan aflevere it-produkter, som så igen kan blive en del af deres portfolio.

Arbejdet i fagene suppleres af værkstedskurser i Skole-it, hvor der både arbejdes med de grundlæggende it-færdigheder i udvalgte temaer indenfor hovedområderne samt vejledning i udformningen af den digitale portfolio.

I forhold til Skole-IT kurset er det en væsentlig pointe, at der ikke finder en undervisning sted som på de tidligere år. Værkstedskurserne indenfor de obligatoriske og valgfrie temaer er hovedsageligt tilrettelagt som selvstudium i studiegrupperne. De studerende kan efter behov få on-line support via konferencen på Blackboard / Skole-it.

Vi har derfor før kurset overhovedet gik igang udformet en Blackboard side for kurset, hvor oversigter, studiemateriale, grupperum og diskussionsforaer til vejledning m.v. er lagt. I forhold til studiematerialet, har vi delt det op i tre punkter: Inspirationsmateriale, krav til it-færdighederne og tastevejledninger.

01 september 2007

Så er vi i gang

Så har vi overstået introduktionen af form, indhold og studiemåde for både 1. pg 2. års studerende. Første opgave for de studerende bliver at etablere deres studiegrupper og melde tilbage, så vi kan få etableret studiegruppernes arbejdsrum i Blackboard. Desuden skal de aftale indbyrdes i studiegrupperne, hvilke temaer og produkter deres portfolio skal indeholde. Noget der bliver meget spændende at se og høre om. I mellemtiden er jeg gået på jagt efter nyheder indenfor digitale lærermidler, anvendelse af web 2.0 og pædagogisk / didaktisk litteratur om ikt integration i folkeskolen.

15 august 2007

170 studerende

Vi er nu næsten klar til at modtage de nye studerende på kurset - det er lidt af en mundfuld. Kurset kommer til at rumme næsten 170 deltagere, i det kurset også tilbydes de 2. års studerende under de samme konditioner som de 1. års studerende. Det er dog med enkelte forbehold eftersom vi f.eks. ikke kan sige at godkendelsen af portfolioen er betingelsen for at indstille sig til eksamen, vi kan heller ikke henvise til et forpligtende samarbejde med underviserne i de respektive fag.

01 juli 2007

Ny vejleder og samarbejdspartner

Det er nu endelig besluttet, at jeg får en ny samarbejdspartner. Ellen Qvortrup der skal være den nye vejleder i Skole-it, har jeg samarbejdet med i andre sammenhænge, bl.a. i et udviklingsprojekt under Knowledgelab (sdu) og i faget håndarbejde på lærerudd., hvor vi eksperimenterede med nogle af web 2.0 teknologierne som fx. flickr. Web 2.0 teknologierne er også noget som vi vil forsøge at henvise til i materialet, som vi henviser til i kurset.

15 juni 2007

Tilrettelæggelse af nyt kursus

Jeg er nu næsten færdig med at udforme tekster til studiehåndbogen og en struktur for, hvordan kurset kan etableres på 1. årgang. Et af de krav som både lægger i konceptet (aftalen) og som vores uddannelsesleder har vægtet højt er integrationen af ikt i de enkelte fag. Det har medført, at jeg har valgt, at kurset skal supplere og støtte fagenes arbejde gennem en række værkstedskurser indenfor de enkelte temaer. Værkstedskurserne er baseret på selvstudie i studiegrupperne og suppleres af support i kurset Skole-it.

01 juni 2007

Nyt hold

Skole-it for lærerstuderende kommer til at undergå noget af en forandring. I det kommende studieår skal kurset ikke længere være et tilbud til de studerende på 2. årg., men en del af det obligatoriske studie / pensum på 1. årg. Det vil sige, at alle lærestuderende skal udforme og aflevere en digital portfolio med henblik på en evaluering, der ved godkendelse udløser et Pædagogisk it-kørekort.

25 april 2007

Afrunding, de sidste afklaringer og evaluering

Torsdag den 19. april 2007

Christina nåede lige at bestå inden denne sidste undervisnings-/vejledningstime. Til lykke med det.
Så oprandt den sidste time i dette Skole-IT forløb. Der har igennem hele forløbet været en lille hård kerne på 8-10 deltagere, som har været der, stort set hver gang.

Afrunding
Nu bør de personer, som har været til timerne vide hvordan man gør, og det er mit indtryk, at det også er tilfældet i store træk. De, som ikke er så langt endnu, gav udtryk for, at de mest har arbejdet med portfolioen i de timer, hvor vi har været samlet.
De sidste spørgsmål blev stillet, og fremover henvises spørgsmål til Blackboard.På én gruppe nær har alle, som vil aflevere portfolio, angivet et afleveringstidspunkt. I bedes overholde de afleveringstidspunkter, som I har givet.

Evaluering, nogle af de udtalelser, som faldt
Der blev givet udtryk for, at man havde mest ud af undervisningen efter jul. (Åge: det var nok først der, I for alvor fandt ud af, hvad der kræves til en portfolio).
Det var rart at kunne følge med på bloggen, hvis man ikke har været til undervisningen.
Det var dejligt, at hele holdet ikke kom til undervisningen, men kun en lille flok, som bedre kunne få individuel hjælp.
Nogle havde talt med medstuderende, som er faldt fra undervisningen, og kunne berette, at det skyldtes, at deres forventninger gik på at lære at bruge programmerne (teknik).
Andre gav dem ret og påpegede, at de selv havde fået meget ud af teknikundervisning i billedbehandling i billedkunst timerne.
Nogle fandt det svært at finde rundt i Skole-IT’s Blackboardsider.
www.skole-it.dk er vanskelig at finde rundt på, bl.a. fordi menuen til højre forsvinder, når man logger ind.
Generelt er det mit indtryk, at de fleste mente at have lært noget - også teknik.

Fra mig skal der lyde en tak til de trofaste, som mødet hver gang. Hver time var en fornøjlse og ånden har været eget positiv.

Åge

13 april 2007

Præsentation af portfolioer

Torsdag den 12. april 2007.
Vi fik forevist nogle portfolioer. En var allerede afleveret i forvejen, og de andre var mere eller mindre færdige.
Der blev afklaret nogle tekniske spørgsmål fra flere deltageres side. Det ser ud til, at de fleste vil kunne aflevere snarest, hvis de gør en lidt koncentreret indsats. Mange af de arbejder, som skal bruges er klar, og mangler blot at blive samlet i en portfolio.

En teknisk detalje, som blev afklaret var, at et link til et andet PowerPoint show, et word dokument, en hjemmeside eller andet først virker i portfolioen (lavet med PowerPoint) i det øjeblik, PowerPoint showet kører, og altså ikke medens der redigeres i det.

Skjul en side i PowerPoint.
Nogle stykker har fundet ud af at skjule dias, som ikke skal vises direkte, men først når der klikkes på et element på et andet dias.
Såfremt et PowerPoint show er lavet som et ikke-lineært forløb, skjuler man alle siderne, således at den eneste måde at komme til en anden side på er ved at klikke på de knapper, billeder eller tekster, som er lavet som link rundt i showet. Når siderne er skjulte, vises næste side ikke, hvis man trykker på taste eller musen. En side gøres usynlig ved at man i sideoversigten i venstre side af PowerPoint højreklikker på den ønskede side, og herefter vælger "Skjul dias".

Næste gang er der mulighed for at stille de sidst spørgsmål og der vil være tid til evaluering.

Der blev truffet aftale om, at de, som endnu ikke har aftalt en afleveringsfrist, mailen den til Åge på amo@cvusonderjylland.dk.

30 marts 2007

Færdiggørelse af portfolio

Den 29. marts 2007 kiggede vi på hvor langt den enkelte var nået. Der var flere, som var godt i gang. Der var en del spørgsmål og svar af praktiske og indholdsmæssig karakter.
Det blev præciseret, at næste gang - 12. april - fremlægges portfolioerne, så langt som de er nået. Der vil blive rådgivet og kommenteret.
Den 19. april afrunder vi kurset med evt. spørgsmål og svar og anden hjælp. Desuden er der evaluering.
Det blev aftalt datoer for afleveringer af portfolio.

21 marts 2007

Smartboard

15. marts 2007 kikkede vi på og legede med smartboardet (interaktiv tavle). Vi snakkede en lille smule om mulighederne, som uddybes i de mange ENIS-projekter, der har sat fokus på denne teknologi og dens betydning for tilrettelæggelsen og gennemførelsen af undervisningen i folkeskolen. Jeg har tidligere skrevet en del om både køb af tavlerne og ENIS-projekterne i Mediatekets blog. Vi har tidligere i skole-it kurset haft besøg af Lars Jensen fra Rugkobbelskolen i Åbenrå, hvor man dagligt bruger tavlerne. Signe, en af de yngre lærere på Rugkobbelskolen, fortæller om hendes daglige undervisning i Jan Brauers bog "Læringspotentialet i den interaktive tavle" på Kroghs Forlag. Hun går så vidt som til at opdele sin tid som lærer i tiden før og tiden efter den interaktive tavle. I kan låne bogen på vores bibliotek.

15 marts 2007

Krav til portfolio

Logbog for uge 11 (torsdag den 15. marts 2007)
Vi har i dag delt dagen op i 3 X ½ time.

1. ½ time
Her gennemgik vi kravene til portfolioen. Der er ikke besvaret spørgsmål.

2. ½ time
Den ene halvdel af de studerende fik tid til at få afklaret hvad kravene til portfolionen er - Åge.
Den anden halvdel var i Mediateket for at prøv at bruge SmartBoard - Hanne.

3. ½ time
De studerende byttede, så de som før så SmartBoard nu fik mulighed for at stille spørgsmål om kravene til portfolioen, medens resten så SmartBoard.
Under Course Documents > Årg. 2005 ligger der et PowerPoint show med links til de vigtigste oplysninger om kravene til portfolioen.

Sidst opdateret 15.03.2007 /AMo

08 marts 2007

Websider

Logbog for uge 10 (torsdag den 8. marts 2007)
Vi har i dag beskæftiget os med, hvordan man kommer i gang med at lave en hjemmeside, og hvad der skal til.
Vi har kigget på, hvor man kan lægge en hjemmeside (hvilken server), og på hvor man kan se hvilke hjemmesidenavne, der er ledige. Endvidere har vi kigget på, hvordan man lægger sine sider op på webserveren.
Der kan bruges mange forskellige programmer til at lave hjemmesider med. Vi har kigget på hvilke der bruges meget, og på et gratis program.
Vi har talt om brugen af en hjemmeside til at organisere portfolioen med. Der ligger et link til et eksempel på Blackboard under Course Documents.
Sidst opdateret 8.03.2007 /AMo

01 marts 2007

Børn med særlige behov (Hold 1+2)

Logbog uge 9 (hold 1+2, torsdag den 1. marts 2007)
Fremover vil der ikke være holdbetegnelse på indlæg her i bloggen.
Børn med særlige behov er et meget stort område. Det dækker over fysiske defekter som dårlig hørelse, dårligt syn, manglende førlighed, koordinationsproblemer, læse-/skrive vanskeligheder, ordblindhed osv.
Området er så omfattende, at vi har begrænset os til det, som vi umiddelbart kan bruge inden for folkeskolens mere almindelige områder med begrænsede midler. Det gælder læsehjælp, skrivehjælp, regnehjælp og et par indstillinger af skærmen.

Eksempler:
Indstilling af musens hastighed, acceleration, markørstørrelse, automatisk markør positionering samt spor efter markøren.
Byt højre og venstre musetaste for venstrehåndede.
Dobbeltklik hastighed
Enkeltklik som dobbeltklik (ændres i programmet Stifinder)
Windows funktionen: Hjælp til handicappede, f.eks. synshandicappede eller motorisk handicappede
Brug af Start > Indstillinger > Kontrolpanel > Hjælp til handicappede
Efterinstallation af Hjælp til handicappede: Start > Indstillinger > Kontrolpanel > Tilføj fjern programmer (Der skal anvendes en Windows CD).

Tal (2) (Hold1, anden gang)

Den garvede garde på 4 trofaste slidere mødte op. Vi gennemgik de samme ting, som hold 2 gennemgik den 14. december 2006.
De der har været på hold 1 (onsdagsholdet) er velkomne til at komme på hold 2 om torsdagen, i den udstrækning, de tid for anden undervisning.