30 november 2006

Præsentationer Hold 1 og Hold 2

Logbog uge 48 (hold 2, torsdag d. 30. nov.)
og for uge 49 (hold1, ondsdag d. 29. nov.)
Det valgfrie tema Præsentationer var på programmet i dag.
Der var valgfrihed mellem at bruge PowerPoint eller Mediator.

Lidt teknik og hvor kan man få programmerne
Mediator kan gratis lånes på CVU biblioteket mod at den studerende afinstallerer programmet, når man ikke længere er studerende på CVU Sønderjylland.
PowerPoint følger med den officepakke, som de fleste har på deres pc, og kan ikke lånes på biblioteket.
Både PowerPoint og Mediator præsentationer kan laves, så de kan køre på en pc, som ikke har programmet installeret. Til PowerPoint kan en fremviser downloades, hvis man har lavet en præsentation i version 2003 eller version XP, og den skal køre på en pc uden PowerPoint, eller en ældre PowerPoint.

Hvad er en multimedie præsentation
Vi gennemgik hvilke elementer en multimediepræsentation kan indeholde:


  • Tekst
  • Billede
  • Animation
  • Animeret video
  • Lyd
  • Video
Hvordan opbygges en præsentation?


  • Sekventiel
  • Kiosk

Om præsentationer se venligst Skole-IT's hjemmeside for lærerstuderende.
Her finder du også relevant læsning.
Du kan finde modulteksten som pdf-fil med den teoretisk baggrund på Skole-IT.dk ved at logge på som lærerstuderende.

Det er en god idé at starte med en simpel liniær præsentation, hvor den ene side afløses af den næste ved et klik med musen, eller et tryk på en taste. Herefter kan præsentationen udvides, eller du kan lave en ny, som er mere avanceret. Hvis du er hel ny på området, og kaster dig ud i noget, som er meget avanceret, risikerer du at løbe panden mod en mur, og blive træt af det!
Altså, slå ikke større brød op end du kan bage.

Story board

Større præsentationer kan med fordel planlægges med et storry board. Dette kan f.eks. laves med mindmap programmet OpenMind, som kan lånes gratis på CVU biblioteket. Til brug i undervisningen i skolen, kan man bruge et stort stykke karton, og klistre små gule lapper med tekst på for hvert nyt skærmbillede.

PowerPoint
PowerPoint er oprindeligt et præsentationsprogram til brug i forretningsverdenen, eller af undervisere til afløsning af overheadprojektoren. Programmet er siden blevet udbygget betydeligt, især i de nyeste versioner, så det nu fremstår som noget der med lidt god vilje kan betegnes som et multimedieprogram.
Der findes tastevejledning til PowerPoint i Skole-IT's side: IT-værktøjskassen eller i manualbasen Hvis du vil have en meget kort on-line præsentation til PowerPoint 2000, kan du kigge her

Mediator
Mediator er fra starten designet som et multimedieværktøj. Det betyder, at det er lidt vanskeligere at gå til end PowerPoint, men at man til gengæld har langt større frihed til og mulighed for at styre sit multimedieshow, bl.a. mht. til tidsstyring og animationer.
Der er et stort antal baggrunde, billeder og lyde med til Mediator.
Programmet er dog ikke vanskeligere end, at man kan begynde at bruge det i 3.-4. klasse. Man kan, som i PowerPoint begynde i det små med linieære præsentationer.

Der findes tastevejledning til Mediator i Skole-IT's side: IT-værktøjskassen eller i manualbasen Hvis du vil have en meget kort on-line præsentation til Mediator 6.0, kan du kigge her

Billeder (2)

Logbog uge 48 (hold 1, onsdag d. 29. nov.)
Vi fulgte helt samme retningslinier som på Hold 2 i uge 47. Se denne.
Også denne dag fik nogle gamle, ikke særligt brugbare mørke billeder nyt live med Picasa :-)

24 november 2006

Billeder

Logbog uge 47 (hold 2, torsdag d. 23. nov.)

Begrundelse for valg af billedredigeringsprogram
Vi har valgt at bruge Picasa til billedbehandling, idet det dels er et gratis program, og dels er et så enkelt program, at vi vurderer det til at være anvendeligt ned i de yngre klasser i folkeskolen. Programmet er på dansk, er hurtigt at lære og nemt at anvende. Til gengæld er det ikke muligt at redigere på udvalgte steder i billedet. Programmet er lille og hurtigt at downloade og installere, og det søger selv efter alle de billeder, der ligger på computeren, med mindre man - under installationen - beder det om kun at tager mapperne Dokumenter og Billeder.

Programmet er velegnet til at behandle de mest almindelige problemer ved billeder:

  • Røde øjne
  • Personer, som står i skygge eller modlys og dermed ikke kan ses
  • Forkert farvetoning bl.a. pga. brug af bliz
  • Beskæring

Lektionernes forløb
Til at starte med installerede vi Picasa.
Vi prøvede standardknapperne i Picasa:

  • Røde øjne
  • Rette et billede op, hvis det er taget på skrå
  • Dreje et billede 90 grader
  • Ændre kontrast
  • Ændre farvesammensætningen

Vi prøvede også fanebladet Justering til at finjustere lyse og mørke områder, lys, skygger og endelig farvetemperatur. På flere medbragte billeder opdagede vi pludselig, at der stod personer i skyggen ved et hus, og vi kunne oven i købet genkende personerne!

Endvidere fik vi sjove og dekorative effekter frem ved at anvende funktionerne under fanebladet Effekter.

For at kunne gemme mellemversioner af redigerede billeder, burgte vi menupunktet Fil > "Eksporter billede til mappe" funktionen.

Under Handlingsknappen (i højre side af hvert mappenavn) i mappevisningen: Bibliotek, kiggede vi bl.a. på "Start Diasshow" og "Lav en websider".

Følgende steder blev anbefalet til læsning:

  • Valgfrit tema: Billeder > Billeder fortæller: "Scannere og scaning" på www.skole-it.dk. Nederst på siden er der forskellige links til emnet: Ophavsret.
  • manualbasen.emu.dk under temaet Billeder > "Billeder fortæller" findes en vejledning til PaintShop Pro 8, hvori der står noget om billedestørrelser, billeder på skærm og print på siderne 4-8 og 12.
Der findes ingen tastevejledning i manualbasen.emu.dk til Picasa i skrivende stund, men vi anser det også for næsten overflødigt :-)
Øvebilleder til disse teknikker ligger på Blackboard > Skole-IT > Course Documents > Årg. 2005

Informationsbehandling (2)

Logbog uge 47 (hold 1, ondsag d. 22. nov.)

Denne dag fulgte nøje indholdet fra Informationsbehandling (2) for hold 2 i uge 46. Se venligst denne.

21 november 2006

Informationsbehandling (2)

Logbog uge 46 (hold 2, torsdag d. 16. nov.)

Denne torsdag var sidste gang, hvor vi arbejdede med de tre obligatoriske temaer: tekster og layout, kommunikation og informationsbehandling. Vi har arbejdet grundigt med de tre temaer og har set på mange forskellige områder indenfor temaerne. I skulle derfor nu have et godt indblik i:
- hvad det enkelte tema omhandler
- hvordan I kan arbejde med et tema
- hvordan I kan synliggøre jeres it-færdigheder og kompetencer indenfor det enkelte tema.

Opsamling portfolio - kommunikation
Med hensyn til synliggørelsen af jeres it-færdigheder og kompentencer i portfolioen og temaet kommunikation, så vi på Lene´s portfolio (sidste års studerende på skole-it) og hvordan hun havde arbejdet med temaet. Lene har skrevet en del om (ca. 1½ A4-side):
- hvordan hun benytter Blackboard i sit studie
- hvordan hun benytter MSN, når hun arbejder on-line med andre studerende.
Bente har krydret sin tekst med flere skærmpdumps*, som understøtter det skrevne.
Vi vil endnu engang opfordre jer til at se i kravene / skole-it, inspirationsmodulerne til de enkelte temaer samt tastevejeldningerne på Manualbasen, før I begynder at samle jeres materiale.

*Skærmdumps = Print Screen, som tager et billede af skærmen. Billedet kan sættes ind i et worddokument el. lign. Alt + Print Screen tager kun et billede af det aktive vindue på skærmen.

Dagens tema - informationsbehandling
Efter vores portfolio-snak, som vi efterhånden har haft en del af, gik vi over til dagens tema: Informationsbehandling.

Jeres forberedelse til dagens lektioner, var oprettelse af en konto på del.icio.us, jf. Blackboard, forummet studieåret 2006-7, tråden opgave 16. nov. hold 2.
Delicious er en af de on-line teknologier, der hører til under begrebet web 2.0 de sociale bogmærker, som de også kaldes, giver mulighed for at opbevare, se og dele bogmærker (foretrukne links) med sit netværk uanset tid og sted. Det kræver blot en netadgang. Wikipedia uddyber emnet og giver en række eksempler på brugen.

Vi så på og prøvede nogle af de muligheder som del.icio.us indeholder:
- værktøjer (tools) som letter arbejdet med at poste links til del.icio.us: Your bookmarks og Bookmark this.
- gemme bogmærker (saving bookmarks)
- arbejde med bogmærkerne, som f.eks. at samle udvalgte bogmærker i grupper (bundle tags)
- generere et netværk (your network)
- den meget fyldestgørende hjælpfunktion (help findes i skærmbilledets øverest højre hjørne)
- mulighderne for at ændre opsætningen: ændre pasord m.v. (settings)
I er velkommne til at kikke på min del.icio.us, og min brug af stedet :-)

Eftersom vi havde god tid, kikkede vi også lidt på Bloglines, som er en nyhedslæser. En nyhedslæser henter de nyheder, som du har valgt at abonnerer på. Jeg har skrevet mere om det i Wikit, hvor der også er en lille guide til, hvordan I oprettter en konto på Bloglines. I er velkommne til at tage et kik i min bloglines, hvor jeg bl.a. abonnerer på nyheder fra en række af de blogs og wikis, som jeg p.t. arbejder sammen med de studerende om.

20 november 2006

Kommunikation og samarbejde (2)

Logbog uge 46 (15. nov. hold 1)
Emnet var, som for torsdagsholdet den 28. september, "Tekster og Layout" og "Informationsbehandling".
Det var meningen, at vi skulle kigge på nogle af de arbejder til portfolio, som var lavet inden for disse obligatoriske temaer. Der var imidlertid ingen, som havde medbragte deres arbejder. Vi tog derfor en runde og hørte hvilke tanker, der var tænkt i retning af at få de tre obligatoriske emner belyst.
Bagefter kiggede vi på en godkendt portfolio, for at få et indtryk af, hvordan man kan sammensætte en sådan.
Det blev igen understreget, at den bedste måde at få information om kravene er at kigge på www.skole-it.dk. Vi prøvede at oprette en konto til http://del.icio.us/ til brug næste gang.
Vejledning til de tre obligatoriske emner afsluttes i uge 47. Alle opfordres til at indsamle de sidst arbejder inden for områderne i forbindelse med forberedelsen til undervisning i praktikperioden i januar 2007 sammen med medstuderende .

Forskellen mellem redigerede indeks og automatiske indeks på søgemaskiner blev berørt. Det at plukke en internetadresse i stykker med henblik på bl.a. at finde frem til kilden og troværdigheden af en hjemmeside blev gennemgået.

09 november 2006

Kommunikation og samarbejde (2)

Logbog uge 45 (hold 1)
Vi talte først en del om, hvor I finder det materiale som I skal bruge i kurset, da flere af jer stadig synes, at det er vanskeligt at finde rundt :-)) Vi talte også en del om selve opbygningen af kurset og I understregede, at I syntes, at det var gået meget stærkt i begyndelsen. Det lægger vi os bag øret :-)

Ellers beskæftigede vi os i store træk med det samme som hold 2 (torsdagsholdet) i uge 38 - jf. logbogen fra deres lektioner kommunikation og samarbejde Dog kikkede vi ikke på Arto og MSN var ikke nyt for jer. Vi legede i stedet lidt med oprettelsen af en weblog.

02 november 2006

Kommunikation (2)

Logbog uge 44 (hold 1)
- onsdagsholdet beskæftigede sig i denne uge med kommunikation udmøntet i SkoleKom. Vi beskæftigede os med de samme emner, som hold 2 gjorde i uge 37. Se logbog for denne uge.